Norėdami pagerinti savo savijautą, turėti daugiau energijos ir nesirgti įvairiomis ligomis privalome ne tik sportuoti, bet ir sveikai maitintis. Paprasta kaip du kart du. Tačiau kaip pradėti maitintis sveikiau, jei dabartinė mūsų mityba išties nėra pavyzdinė? Būtų paprasta, jei pakaktų pasakyti sau: „Viskas, nuo šiol renkuosi sveikesnius receptus“. Vis dėlto kelias į subalansuotą mitybą nėra toks paprastas – jis susideda iš kelių esminių etapų, kuriuos ir pristatysime šiame straipsnyje.
Įvertinkite savo individualų kalorijų poreikį
Joks mitybos planas negelbės, jei neatsižvelgsite į savo kasdienį aktyvumą ir neatsakysite sau į klausimą – ar norite tik subalansuoti mitybą, o gal dar ir numesti svorio? Jei svorio reguliavimas taip pat įeina į jūsų prioritetų sąrašą, tuomet pirmiausia reikia įsisąmoninti esminį principą: turite suvartoti mažiau kalorijų nei jų sudeginate. Kai žinosite savo tikslus, kalorijų kiekį padės skaičiuoti tam skirtos online skaičiuoklės ar mobiliosios programėlės.
Valgykite daugiau daržovių ir vaisių
Vaisiai ir daržovės turi gausybę naudingųjų medžiagų. Iš jų jūsų organizmas gauna skaidulinių medžiagų, magnio, kalio, vitaminų A, C ir kitų nepakeičiamų sveikatos stiprintojų. Kai valgome daugiau vaisių ir daržovių, rečiau sergame. Konkreti vaisių ir daržovių paros norma priklauso nuo amžiaus, lyties bei fizinio aktyvumo.
Daugiau domėkitės makroelementas ir mikroelementais
Kiekvieno žmogaus organizmui reikia pakankamai daug makroelementų: baltymų, angliavandenių ir riebalų. Būtent šios medžiagos užtikrina organizmo energingumą. Supaprastintai galima būtų teigti, kad nevertėtų iš savo mitybos išmesti tokių svarbių produktų kaip duona, bulvės, žuvis, kiaušiniai, riešutai ar mėsa. Mikroelementai – tai gyvybiškai svarbūs vitaminai ir mineralai. Jų reikia mažiau, bet jų vaidmuo dėl to nemenkėja. Keisdami savo mitybos planą atkreipkite dėmesį, kad neprarastumėte svarbių magnio, kalio, geležies, kalcio ir įvairių vitaminų šaltinių. Tik gaudamas svarbių mikroelementų organizmas pilnai funkcionuos.
Rinkitės pilno grūdo kruopas ir miltus
Pilno grūdo produktai pasižymi tuo, jog jų gamyboje naudojamas visas grūdas. Kiekviena grūdo dalis turi vertingų medžiagų, tad kam jų sąmoningai atsisakyti? Grūdų luobelėse gausu skaidulinių medžiagų ir vitamino B, endospermas praturtina organizmą angliavandeniais ir baltymais, o iš grūdo gemalo gauname vitaminų B ir E bei gerųjų riebalų. Nors lengva susigundyti apdorotų grūdų produkcija, kuri pasižymi ilgesniu galiojimo laiku, tačiau kartais verta net sumokėti brangiau, bet gauti iš produkto maksimalią naudą. Pavyzdžiui, 2020 metais atliktas tyrimas atskleidė, jog žmonės, kurie vartoja pilno grūdo produktus, gali pasigirti normaliu cholesterolio lygiu ir rečiau serga širdies ligomis. Į kokius produktus atkreipti dėmesį parduotuvėje? Pirkite pilno grūdo duoną, makaronus iš pilno grūdo miltų, įtraukite į savo racioną natūralius ruduosius ryžius.
Venkite kai kurių mažiau vertingų produktų
Nerekomenduojame imtis radikalių priemonių ir konkrečių maisto produktų atsisakyti visiškai. Tačiau gerokai sumažinę suvartojamą kai kurių produktų kiekį patys pajusite teigiamus rezultatus. Privenkite patiekalų, kuriuose yra daug cukraus, venkite riebalų su trans-riebalų rūgštimis, atsisakykite produktų su rafinuotais angliavandeniais. Jei sėkmingai įgyvendinsite šią idėją, lengviau atsikratysite viršsvorio, jausitės žvaliai.