Penktadienis, 26 balandžio, 2024
Pradžia > Lietuva > Lietuvos keliai ir gausus sniegas

Lietuvos keliai ir gausus sniegas

lietuvos-keliai-ir-gausus-sniegas

Lietuvos vairuotojams žiema vis iškrečia išdaigų ir surengia netikėtų egzaminų, kurių priežastis — gausiau nei įprastai iškritęs sniegas, kurio padarinių kelių darbuotojai nespėja pakankamai greitai likvizuoti. Didžiausia šalies ne gyvybės draudimo bendrovė — „Lietuvos draudimas“ — 2015 metų naktį, iš sausio 11-osios į 12-ąją, užfiksavo beveik penktadaliu didesnį pranešimų apie avarijas skaičių. Atsižvelgiant į tokius duomenis ir paskutiniųjų metų statistiką, galima daryti prielaidą, jog pirmą kartą metuose netikėtai ir gausiai iškritęs sniegas gali sukelti iki pusantro karto daugiau avarijų nei įprastai.

Tokių, gausaus sniego sukeltų, avarijų skaičiaus pokytis reikšmingas ir verčiantis imtis priemonių: būti budresniems, greičiau reaguoti, mėginti numatyti tokias situacijas ir joms užbėgti už akių. Neoficialiais duomenimis, iškritus gausesniam sniegui, įprastinė vidutinio sunkumo avarijos žala preliminariai gali būti mažesnė iki 30 procentų. Taip galima hipotetiškai prognozuoti, nes iškritus didesniam sniego kiekiui dominuoja smulkesnės avarijos, nes vairuotojai visgi vairuoja atsargiau, Paprastai dėl slidaus kelio, ar leduko po sniegu vairuotojai ne retai susiduria nedideliu greičiu manevruodami automobilių stovėjimo aištelėse, nesilaikygždami saugaus atstumo kelyje ir panašiai.

Permainingi ir netikėti orai dažnai nulemia sąlygas, kurioms esant vairuoti darosi išties sunku. Galbūt būtų galima išvengti kai kurių situacijų, jei vairuotojai neskubėtų ir važiuotų ramiai, nesinervindami, pasirinkdami saugų greitį ir atstumą, laiku tikrindami automobilio būklę ir laiku keisdami padangas bei nepažeidinėdami kelio ženklų taisyklių.

Kai eismo sąlygos tampa sudėtingos, keliuose pasidaro nesaugu. Nelaimingų nutikimų ne visada pavyksta išvengti, tačiau ką mes tikrai galime padaryti, tai sumažinti žalos nuostolius, o tai padės padaryti paprasčiausias kasko arba privalomasis automobilių draudimas. Vairuotojams patariama ne tik įsigyti mašinos draudimą, bet ir planuoti savo kelionę į darbą, namo ar susitikimus, numatyti, jog kamščiai ir prastos kelių sąlygos gali gerokai, kartais net dvigubai, prailginti įprastą kelionės laiką.