Penktadienis, 29 kovo, 2024
Pradžia > Buitis - Namai > Kaip išsirinkti tarp aliejų gausos?

Kaip išsirinkti tarp aliejų gausos?

Paskutinieji metai, tai didžiulis pokytis žmonių maitinimosi įpročiuose. Visi nori sveikiau maitintis, o tai paliečia ir aliejų kurį visi naudojame maisto gaminime. Aliejus – tai riebalai, todėl jį vartoti reikia labai atsargiai. Jie parduodami visur, bet išsirinkti tikrai kokybišką yra tikrai nelengva užduotis. Tikriausiai svarbiausia renkantis aliejų reikėtų atsižvelgti, kad jis būtų kokybiškas, neperdirbtas, nerafinuotas ir nehidrintas. Šiuos pavadinimus dažniausiai turėtumėte rasti ant visų aliejų pakelių. Aliejai yra skirtingų rūšių, todėl juose skiriasi ir riebalų rūgščių sudėtis. Taip pat renkantis natūralų aliejų, labai svarbu sužinoti kur ir kaip jie buvo auginami, surinkti, kadangi šiais laikais jie gali būti užteršti, herbicidais ar tirpikliais. Perkant įvairius jau pagamintus produktus, tokius kaip tortai, sausainiai, saldainiai, reikėtų rinktis atsargiai, nes juose naudojami aliejai dažniausiai būna patys pigiausi ir prastos kokybės. Kokią naudą organizmui duoda aliejus? Jis kaip ir kiti riebalai, padeda organizmui įsisavinti riebaluose tirpstančius vitaminus, tokius kaip: E, D, A, K. Sveikiausia būtų pasirinkti tokį aliejų, kurio sudėtyje yra nesočiosios riebalų rūgštys. 

Renkantis aliejų, atkreipkite dėmesį kaip jis buvo išgautas. Pavyždžiui, yra rafinuoti ir šalto spaudimo aliejai. Rafinuoti yra apdorojami cheminiu būdu. Aliejus tampa visiškai skaidrus, kada gamybos metu yra panaikinami visi tirščiai, spalva ar net natūralus jų kvapas. Tokiuose aliejuose nelieka jokių mūsų organizmui reikalingų maistinių medžiagų. O šalto spaudimo aliejus išgaunamas mechaniniu būdu. Tokiu būdu visos aliejaus savybės yra išsaugomos, to augalo kvapas, spalva, tirštumas ir žinoma skonis. Toks aliejus yra žymiai labiau vertinamas, kadangi jame išlieka ir visos reikalingos maistinės medžiagos, vitaminai, riebalų rūgštys. 

Labai svarbu žinoti, kam aliejus bus naudojamas. Šiuo metu Lietuvoje populiariausias yra alyvuogių aliejus, tačiau reikia žinoti, kad jo negalima naudoti ilgam kepimui, geriausiai jis tinka salotoms, užkandžiams bei šaltiems patiekalams. Na o jeigu ieškote būtent kepimui naudojamų aliejų, tai vertėtų rinktis tarp kokosų, žemės riešutų ar lydyto sviesto.