Dalis žmonių tvirtina, jog jiems valgyti iš molinių indų yra skaniau nei iš kitokių. Gal taip yra todėl, jog molis ne tik Lietuvoje, bet ir visame likusiame pasaulyje buvo naudojamas indų gamyboje? Iki penkiolikto šimtmečio moliniai indai nebuvo glazūruojami, tik vėliau puodžiai savo gaminius pradėjo glazūruoti. Moliniai indai mus lydi nuo pat vaikystės, kai vakarais pas senelius kaime iš molinio ąsočio gerdavome saldų karvės pieną ar gardžią girą, įpylę į molinius puodelius, kai kabindavome košę iš molinių dubenų, užsisrėbdami rūgpieniu iš molinių dubenėlių.
Kaip gaminami moliniai indai?
Šiuolaikiniai kokybiški moliniai indai yra gaminami, pasitelkus į pagalbą pačias moderniausias technologijas. Pirmiausiai padaroma būsimo gaminio forma, paskui ji džiovinama, padailinama ir dekoruojama iš dažų ir molio mišinio pagamintu dekoru. Tada ateina laikas pirmajam molio dirbinių degimui, kurio temperatūra siekia per devynis šimtus laipsnius karščio.
Po to gaminiai jau dekoruojami dažais arba glazūra ir dar kartą pakaitinami jau net tūkstančio laipsnių karščio temperatūroje. Mūsų dienomis keraminiai indai būna glazūruojami arba spalvota, arba matine, arba redukcine glazūra. Visos išvardintos glazūros molio dirbiniams suteikia ne tik įvairius atspalvius, matinį arba žvilgantį paviršių, bet ir tvirtumą bei patvarumą. Po antrojo iškaitinimo moliniai indai būna išrūšiuojami ir supakuoti pateikiami parduoti. Moliniai indai yra patrauklūs savo gražumu, priimtina pirkėjams kaina bei patvarumu, atsparumu karščiui ir šalčiui.
Kuo nors skiriasi pramoniniu būdu pagaminti moliniai indai nuo tų, kuriuos žiedė puodžiai amatininkai?
Manoma, jog ne tik pramoniniu būdu pagaminti, bet ir puodžių meistrų rankomis žiesti bei iškaitinti moliniai indai vienodai pasižymi aukšta kokybe, todėl niekuo tarpusavyje nesiskiria. Tik būtina, kad šie indai būtų padengti glazūra, kuri suteikia indui patvarumą ir išsaugo natūralaus molio spalvą. Neglazūruoti moliniai indai būna trapesni, greičiau dūžta, jie sugeria skystį, tad juose laikomas valgis gali įgyti nemalonų skonį. Todėl jų negalima laikyti kokybiškais.
Ką galima pasakyti apie molinius dubenis?
Keramikiniai dubenys kaip ir kiti iš molio pagaminti indai Lietuvoje nuo pačių seniausių laikų išlieka populiarūs. Jie ne tik puošia namų indaujas, bet ir gerina apetitą iš jų valgantiems. Moliniame dubenyje galima suplakti tešlą blynams kepti, patiekti į stalą salotas, mišraines, troškintus kopūstus, rūgpienį. Iš jų valgomos košės atrodo tris kartus gardesnės nei jas valgant iš plastikinių ar metalinių dubenėlių.
Keramikiniai dubenys būna su rankenėlėmis, arba be jų. Jie tinka ne tik valgymui, bet ir įvairių patiekalų ruošimui, maisto produktų laikymui. O dideli dubenys tinka per didesnius giminių suėjimus ar šeimos šventes stalui serviruoti. Juose svečiams galima patiekti cepelinus, balandėlius ar kitus karštus patiekalus. Taip pat dideli moliniai dubenys būna naudojami ir sriubai patiekti į stalą. Visus molinius indus gana lengva išplauti ir švariai, sausai iššluostyti.