Esate tikras kavos mylėtojas ir norite išbandyti dar nebandytų skonių? O gal kavą pradėjote gerti nesenai ir norite sužinoti kokia kava yra kokybiška ir skani? Jei taip, siūlome paskaityti žemiau apie įvairias kavos rūšis, paruošimo būdus bei kaip išsirinkti Jums skaniausią kavą?
Kavos rūšys
Pasaulyje egzistuoja nemažai kavos rūšių, tačiau pagrindinės ir geriausiai žinomos tai: arabika, robusta bei liberika.
- Arabika – tai viena pirmoji pradėta naudoti kavos rūšis, kuri ir iki šių dienų išlieka kaip viena populiariausių. Taip yra dėl aukštos pupelių kokybės bei skonių, kuriuos galima justi viename puodelyje. Tikri kavos ekspertai sugeba jausti saldų šokolado ir karamelės poskonį susiliejusį su vaisių ir uogų poskoniais. Kada koks skonis atsiskleidžia priklauso nuo daugybės veiksnių: skrudinimo, vietos kur pupelės užauginamos bei dirvožemio kuriame kavamedis buvo įsodintas. Gardžiausia ir kokybiškiausia kava užauginama tropiniame klimate, o daugiausia pupelių mus pasiekia iš Brazilijos.
- Robusta – tai stirpresniu ir aitresniu skoniu pasižyminti kavos rūšis, kuri pasižymi ir žemės riešutų poskoniu. Išgėrus tokios kavos puodelį gaunamas didesnis kofeino kiekis nei geriant klasikinę, arabikos pupelių, kavą. Ši kavos rūšis puikiai tinka kavai su pienu, nes net ir kokį pieno kiekį pasirinksite vis tiek jausite sodrios kovos skonį. Tai ne tokios lepios kavos pupelės kaip prieš tai minėtos, todėl nesunkiai apsigina nuo kenkėjų ir gali gausiai augti sausesniame klimate. Daugiausia šios rūšies pupelių atkeliauja iš Vietnamo.
- Liberika – tai mažiausią procentą pasaulio rinkoje turinti kavos rūšis. Ši kava nepasižymi sodriu ar išskirtiniu skoniu, todėl iš šių pupelių, dažniausiai maišant su kitomis kavos rūšimis, gaminamos tirpios kavos
Kavos skrudinimas
Egzistuoja 3 skrudinimo lygiai: lengvas, vidutinis ir stiprus. Kiekvienam iš išvardintų skrudinimų būdingas tam tikras skonis. Lengvai skrudinamos dažniausiai būna kokybiškos pupelės, kurių skonį ir savybes norime atskleisti labiausiai. Vidutinis skrudinimas – populiariausias paruošimo būdas. Jis dažniausiai naudojamas kavos mišiniuose norint išlaikyti visų skonių balansą. Tokiu būdų gurkšnojant kavą galima jausti šokolado ar karamelės poskonius. Stipriai skrudinamos pupelės tai stipriausio intensyvumo kavos paruošimo būdas. Tokią kavą dažniausia geria “espresso” mylėtojai.
Taigi, norint vadinti save kavos ekspertu rekomenduojama išbandyti įvairiausių rūšių kavos rūšių, skonių bei skrudinimų. Norint visu tuo mėgautis kokybiškai siūlome įsigyti specialius kavos aparatus, kurie už jus šviežiai sumals pupeles bei leis mėgautis gardžia kava vos poros mygtukų paspaudimo dėka. Daugiau informacijos https://www.varle.lt/kavos-aparatai/